Dieren

Hondenbrigade Rotterdam

hondenbrigade Rotterdam

Honden zijn bijzondere dieren. Vaak wordt de relatie tussen de hond en de mens gekenmerkt door een zeer sterke band van emoties en loyaliteit. Omdat mensen en honden gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren worden honden al duizenden jaren ingezet als hulpmiddel voor de mens. Zo wordt de hond ook regelmatig ingezet als speurhulp bij de politie, of als beveiliging, zoals bij de Hondenbrigade Rotterdam.

Honden als helpers

Vanuit hun eeuwenlange geschiedenis als metgezel van de mens zijn honden uitermate geschikt om te dienen als hulpmiddel voor menselijke taken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan geleidehonden, honden die mensen met een beperking begeleiden in hun dagelijks leven. Daarnaast kunnen honden gebruikt worden voor het opsporen van misdrijven en zelfs voor het redden van mensen, bijvoorbeeld bij gevallen van lawines. Voor politiehonden worden vaak Duitse, Hollandse en Mechelse herders gebruikt. Politiehonden worden ingezet voor allerhande politietaken zoals het opsporen van mensen of drugs en het handhaven van de openbare orde, bijvoorbeeld voor beveiliging van gebouwen en evenementen.

Verschillende soorten

Voor politiehonden wordt een onderscheid gemaakt in verschillende soorten hulpdiensten die zij kunnen verlenen, en deze taak verschilt vaak al naar gelang het ras van de hond. Ten eerste heb je de bewakingshonden, die de politie kunnen assisteren bij het bewaken van evenementen of bij bijvoorbeeld een optreden van de ME. Deze honden zijn opgeleid om op commando van hun baas agressief gedrag te vertonen, maar zijn ook bekend om juist hun kalmte. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met hun begeleider en zullen doen alleen wat er van hen gevraagd wordt door die persoon. Daarnaast zijn er ook de speurhonden. Dit zijn honden die zijn opgeleid in het herkennen van bepaalde geuren. Dit kunnen menselijke geuren zijn, maar ook drugs en explosieven. Elke speurhond heeft zijn eigen specialisatie en wordt vaak alleen voor dat specifieke soort ingezet. Tenslotte is er ook nog de aanhoudingshond. Deze hond is erop getraind om te helpen met arrestaties van verdachten. Een dergelijke hond weet hoe het stil moet zijn en pas na losgelaten te worden personen op te sporen en te bijten.

Particulier

Er is een verschil tussen politiehonden en honden die voor dezelfde doeleinden worden opgeleid maar niet voor de politie werken. Deze honden worden dan ook geleidehonden genoemd. Bij particuliere geleidehondenbrigades wordt ook wel eens gebruik gemaakt van andere rassen dan herders. De meeste situaties waarin particuliere politiehonden of geleidehonden worden ingezet en ingehuurd is voor de beveiliging van evenementen of gebouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *