Therapie

Wat is ayurvedische therapie precies?

ayurvedische therapie

Als je al een poosje niet zo lekker in je vel zit of je hebt lichamelijke klachten waar geen oorzaak voor gevonden wordt zou je eens ayurvedische therapie kunnen proberen. Deze therapievorm richt zich namelijk op het herstellen van de balans in je lichaam, waardoor klachten kunnen verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Of je namelijk in goede gezondheid verkeert heeft grotendeels te maken met of je lichaam in balans is en of je in de ‘rest and digest’ modus zit of de ‘fight or flight’ modus. En de manier waarop je je lichaam voedt heeft daar grote invloed op. Ayurvedische therapie richt zich daarom deels op wat je eet. Als je bijvoorbeeld een bepaalde voedselintolerantie hebt kun je daar op reageren met bepaalde klachten, maar omdat deze niks met elkaar te maken lijken te hebben kom je er nooit achter hoe deze klacht is ontstaan. De huisarts en specialist kan niks vaststellen, en dus wordt het weggeschreven onder de noemer ‘stress’. Het kan echter heel goed zo zijn dat je op dagelijkse basis de verkeerde voeding voor jouw lijf eet, oftewel voor jouw contitutie.

Ayurvedische therapie gaat uit van je constitutie.

Aan de basis van een behandeling ayurvedische therapie ligt je constitutie. Er zijn drie verschillende constituties (dosha-types) in de ayurveda, namelijk vata, pitta en kapha. Welke constitutie jij hebt hangt voornamelijk af van je lichaamsbouw, maar ook van bijvoorbeeld of je het snel warm of juist koud hebt, en hoe je reageert op stress. Ieder dosha-type heeft zijn eigen krachten, maar ook zijn eigen zwakke plekken. Het ene type kan bijvoorbeeld melkproducten goed verdragen, waar de ander daar gevoelig op reageert. Over het algemeen kunnen mensen zich heel erg vinden in de beschrijving van hun dosha, wat maakt dat ze open staan voor de tips en adviezen die voor deze constitutie gelden. Als jij een behandeling ayurvedische therapie boekt zul je als eerste horen welk type dosha jij bent, want dat gegeven ligt aan de basis van ayurvedische behandelingen.

Wordt een ayurvedische behandeling vergoed?

Omdat steeds meer mensen merken hoeveel baat deze alternatieve vorm van therapie kan hebben wordt hij vaak deels vergoed door je zorgverzekering. Je moet daarvoor wel aanvullend verzekerd zijn, anders krijg je meestal niets vergoed. En het is belangrijk dat je aanklopt bij een praktijk voor ayurveda die werkt volgens de officieel geldende standaarden, en dus erkend is. Alleen bij een erkende praktijk krijg je namelijk dat deel van de behandeling vergoed waar je voor verzekerd bent. In de praktijk waar we hierboven naar linken is dat het geval, dus daar kun je gerust een afspraak maken. Als je aanvullend verzekerd bent en er zit en deel alternatieve geneeswijzen in jouw pakket dan krijg je een deel van de behandeling vergoed. Hoeveel vergoedingen je krijgt hangt af van hoe groot het aanvullende pakket is dat je hebt gekozen. Check daarvoor even de website van jouw zorgverzekeraar of je polisblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *